Els Vernets

Grallers Els Vernets- 1

La colla Els Vernets es va formar l’any 1981, i des d’aleshores ha participat en moltes festes d’arreu de Catalunya i a diverses trobades fora del país. Fa un grapat d’anys que acompanyen a la colla de Castellers de Vilafranca. Han realitzat nombroses cercaviles al costat de tota mena de balls populars i entremesos (moixiganga, gegants, cavallets, nans, bastoners, etc.), també han efectuat força concerts i balls amb música de gralla.

Fins al moment el grup ha enregistrat 10 treballs discogràfics:

  • “Ball de gralles”
  • “El tremendo”
  • “Gralles i gegants”
  • “Música per a gralla d’autors vuitcentistes”
  • “Terços amunt”
  • “Civernets”
  • “Força, equilibri, valor i… gralles”
  • “Dels Macaris al Peret. Músiques per a gralla a mitjans del segle XX”
  • “Sona la festa major!”
  • “Simfonies i fantasies per a gralla”

Els Vernets des de sempre han treballat en la recerca i difusió de la música tradicional de les nostres contrades. L’estil de la colla es caracteritza sobretot per la nombrosa recuperació de temes musicals d’antics grallers, en especial han conreat el repertori que havia sonat a cavall dels segles XIX i XX. Les recerques dels integrants del grup també queden reflectides en diferents articles, llibres i en la recuperació i la millora tècnica d’instruments com la gralla baixa o les gralles en sib.

El grup ha volgut seguir l’estil de les formacions de grallers clàssiques, en el que en podríem anomenar l’època d’or de l’instrument: gralla primera, gralla segona, gralla baixa i timbaler.

Actualment el grup l’integren Joan Reyes, Miquel Benito, Xavier Bayer, Lluís Giménez i Pere Julià.

Toc de Bacus

Als Toc de Bacus ens agrada molt el vi. Tots els integrants del grup treballem o estem molt vinculats amb el sector vitivinícola. Aquesta vinculació va significar el punt de partida del grup, ja que a més del vi, vam descobrir que també compartíem l’afició per la gralla i la música tradicional. Des d’aleshores, i això era l’any 2009, vam decidir fer un maridatge entre la passió pel món del vi i pel món de la gralla i les festes populars.

En una d’aquestes festes i acompanyats d’unes quantes copes de vi del Penedès i Priorat, un espectre se’ns va aparèixer tot repetint una sèrie de mots en grec que recordaven un antic anunci de iogurts. L’espectre, que es feia anomenar “Bacus”, s’autoproclamava Déu del Vi i de les Festes i va exigir acompanyar-nos en totes les nostres actuacions. De llavors ençà, li rendim homenatge i per això ens fem dir TOC DE BACUS.

Fem sonar melodies de música tradicional per a tres gralles i timbal arreu del Penedès i de Catalunya, bé acompanyant qualsevol ball o peça de bestiari festiu o oferint concerts i balls de gralles. També acompanyem als Castellers de Vilafranca en algunes de les seves actuacions arreu del món.

Actualment el grup està format per en Cam Mestres (gralla baixa), en Jordi Vidal (timbal), en Josep Maria Vernet (gralla dolça) i en Joan Domènech (gralla dolça).

Grallers de l’Artús

El matí del 31 de maig de 1981, l’aviació militar sobrevolà ininterrompudament el massís de l’ermita de Sant Antoni, a Albinyana: era la inèdita desfilada, pacífica, de les Forces Armades per Barcelona i l’època de l’alcaldia d’en Narcís Serra i adlàters.

Al migdia, els primers artusos, que compaginàvem la gralla i l’espeleologia, donàvem per acabada l’exploració del sistema subterrani del qual forma part l’avenc de l’Artús. Mentre ganyipàvem i ens canviàvem la roba, empolsada i enfangada, algú va proposar d’adoptar el nom de la cova pel que llavors era un incipient grup de grallers.

Sigui com vulgui, però, la primera referència documental dels Grallers de l’Artús l’hem trobada al programa de la Festa Major de Vilafranca de 1982, acompanyant Els Falcons.

Des de llavors, la colla ha estat activa sense interrupció, amb independència del fet que, inevitablement, la seva composició hagi anat variant al llarg dels anys.

Els Grallers de l’Artús som especialment orgullosos de dues fites que han marcat el nostre recorregut existencial: pertànyer a la Coordinadora de Grallers de Vilafranca, des dels seus inicis, i formar part dels Castellers de Vilafranca, des de l’any 1986.

Hem procurat estar sempre al dia de l’evolució material i tècnica del nostre petit món. Des de les gralles seques (que no censurem, ep!) i els timbals sintètics (generalistes, per  anomenar-los d’alguna forma), hem fet un trànsit, progressiu, fins a les actuals gralles de claus i baixa i al timbal artesanal i específic; i des d’uns inicis més autodidactes que reglats, hem perseguit amarar-nos de coneixements musicals i de traça en la interpretació amb alguns dels molts mestres dels quals, afortunadament, ara mateix gaudim.

Components:

Jordi Sellarès – Gralla dolça 1a.
Anna Viader – Gralla dolça 1a.
Lis Montserrat – Gralla dolça 2a.
Pere Marimón – Gralla baixa
Andreu Nogueira – Gralla baixa
Lluís Vidal – Timbal

Els Verdets

Grup de grallers amb els integrants de l’Escola de Grallers dels Castellers de Vilafranca i que acompanya els Castellers de Vilafranca des de la temporada 2013.

Els seus components són:

Oriol Carbonell, primera
Mario d ‘onofrio primera
Glòria Boronat, primera
Montse Pitarch, segona i primera
Eugènia Carbonell primera
Anna Flores, primera i segona
Lis segona
Pau primera i segona
Eduard Fernández Sadurní , timbal
Guillem sans Olivella , timbal
Pau Vidal Arbiol , timbal / 1a/2a
Ricard Vidal coral , baixa
Júlia Carrillo, primers i baixa
Max Clerc, timbal
Nestor Martínez, primera